Kurczak z estragonem

Porcja dla 2 osób

Dzięki estragonowi ten przepis smakuje jak z sosem berneńskim, ale nie ma aż tylu kalorii!

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka bez kości i bez skóry
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa świeżego estragonu
  • 1/2 szklanki niskosodowego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka stołowa musztardy Dijon

Przygotowanie:

Przypraw kurczaka solą i estragonem. W nieprzywierającej patelni spryskanej tłuszczem, piecz kurczaka na średnim ogniu przez 3 minuty na każdej stronie do czasu gdy mięso zbrązowieje. Przełóż piersi z kurczaka na talerz i odłóż na obok. Wlej bulion na patelnię i dobrze wymieszaj, aby nie przywarł. Dodaj musztardę i zamieszaj, gotuj aż część sosu odparuje, a pozostała część zgęstnieje – około 3 minut. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i polej sosem.

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany
150 28 g 3.5 g 0 g