Pikantna duszona potrawka z owoców morza

Porcja dla 4 osób
Pikantne potrawy potrafią nadać skórze zdrowy blask.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki luźno posiekanej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki luźno posiekanej zielonej papryki
  • 3/4 szklanki posiekanych grzybów
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1 szklanka niskosodowego bulionu drobiowego
  • 400g kawałków pomidora z puszki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 250g świeżych lub mrożonych gotowanych krewetek, obranych
  • 150g świeżych lub mrożonych przegrzebek
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę, paprykę, grzyby i czosnek, zamieszaj i gotuj przez 8-10 minut regularnie mieszając. Dodaj bulion, pomidory, kminek, pieprz cayenne, sól, pieprz, paprykę i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj krewetki i przegrzebki do sosu, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut w zależności od wielkości przegrzebek, do czasu aż będą ugotowane a danie odpowiednio podgrzane. Na koniec dopraw do smaku, usuń liść laurowy i przed podaniem posyp natką pietruszki. Spróbuj także z rybą np. łosoś lub dorsz.

 

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany
215 23 g 5 g 21 g