Pikantny kurczak cacciatore

Porcja dla 2 osób

Pikantna specjalność południowych Włoch.

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości
  • pieprz i sól
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • 2 łyżki stołowe świeżej lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego czerwonego chilli w płatkach
  • 400g gotowanych pomidorów z puszki
  • 2 czerwone papryki, posiekane

Przygotowanie:

Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Pokrop dużą patelnię z pokrywką tłuszczem i przysmaż kurczaka na średnim ogniu aż nie stanie się brązowy – około 3 minut na każdej stronie.

Przenieś piersi z kurczaka na talerz i odłóż na obok. Dodaj pozostałe składniki do patelni i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Włóż kurczaka z powrotem, polej go sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut lub do czasu aż kurczak stanie się miękki i ugotowany.

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany
242 30 g 3.5 g 24 g