Alkohol a dieta

Jak wpływa alkohol na ludzki organizm?

Spożywanie alkoholu może mieć bardzo poważne skutki zarówno podczas odchudzania, jak i utrzymywania zwykłej, stosunkowo zdrowej diety. Etanol jest bowiem w stanie wychładzać organizm, zaburzać właściwe wchłanianie substancji odżywczych i powodować stany zapalne. Dotyczy to jednak głównie dużych ilości spożywanych w sposób regularny, dlatego przyjmowanie jednej lampki wina do kolacji nie powinno stanowić najmniejszego problemu w przypadku osób zdrowych. Ludzie cierpiący na choroby niepozwalające na picie alkoholu powinni bowiem trzymać się ściśle określonych zasad i unikać tego typu napojów.

Alkohol a zdrowie

O ile małe ilości niskoprocentowego alkoholu spożywane stosunkowo rzadko nie są w stanie wyrządzić poważnych problemów zdrowotnych, to jego nadużywanie może doprowadzić do wielu niepożądanych skutków. Rozłożenie cząsteczki etanolu wymaga dużych nakładów energii, co objawia się spadkiem cukru we krwi prowadzącym do pojawienia się drżenia rąk i zawrotów głowy. Wówczas wzrasta również ciśnienie krwi, a nerki są zmuszone do znacznie bardziej wydajnej pracy pozwalającej na usunięcie szkodliwych substancji z organizmu. Do przeprowadzenia tego procesu potrzebna jest duża ilość wody, dlatego nadmierne spożycie alkoholu, wbrew pozorom, może doprowadzić do odwodnienia. Z tego powodu po wypiciu znacznych ilości etanolu może pojawić się pragnienie będące nieodłączną częścią tzw. kaca, czyli zespołu objawów poalkoholowych.

Alkohol ma jednak przede wszystkim wpływ na pracę wątroby. Odpowiada ona bowiem za metabolizowanie spożytego napoju, co jest bardzo długim i obciążającym procesem. W wątrobie alkohol staje się aldehydem octowym, który jest w stanie uszkadzać ten delikatny organ. Skutkiem nadmiernego spożywania napojów wysokoprocentowych może być zatem pojawienie się komórek nowotworowych, marskość wątroby czy jej niewydolność. Aldehyd octowy wpływa negatywnie również na pracę mózgu, co objawia się bólami, nudnościami i wymiotami.

Alkohol a odchudzanie

Niewiele osób jest świadomych faktu, że alkohol może być znacznie bardziej kaloryczny niż inne napoje. Lampka czerwonego wina zawiera 102 kcal, białego 99 kcal, szklanka whisky 110 kcal, a duża szklanka piwa – nawet 245 kcal. Bardziej kaloryczna jest tylko czysta wódka, jednak jej spożycie bywa znacznie mniejsze niż w przypadku piwa. Już 3 butelki mogą zaspokoić około ⅓ dziennego zapotrzebowania kalorycznego przeciętnej osoby, dlatego w przypadku ludzi dążących do utraty zbędnych kilogramów alkohol może stanowić poważną przeszkodę. Należy także wiedzieć, że duże ilości alkoholu spowalniają metabolizm, co jest kolejnym niekorzystnym aspektem podczas odchudzania. Z tego powodu osoby borykające się z nadmierną masą ciała powinny rozważyć całkowite zaprzestanie picia napojów wysokoprocentowych przez cały okres trwania diety lub znacznie je ograniczyć.

Alkohol a sport

Alkohol i sport to połączenie, które nie zawsze idzie w parze. Etanol spożywany w dużych ilościach powoduje bowiem odwodnienie organizmu, co zestawione z intensywnym wysiłkiem może prowadzić do bardzo niekorzystnych skutków. Podczas aktywności ludzkie ciało się poci, co powoduje dodatkową utratę wody koniecznej do wydalenia etanolu. Przyjmowanie tego związku w odstępie do 8 godzin po treningu również nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ utrudnia on regenerację mięśni poprzez ograniczenie dostępu do zgromadzonych zapasów energii. Alkohol i sport to fatalne połączenie także ze względu na fakt, że priorytetem dla organizmu jest jego rozłożenie i usunięcie w postaci moczu, podczas gdy spalanie tkanki tłuszczowej i węglowodanów spada na dalszy plan. Jest to zatem bardzo niewskazane rozwiązanie w przypadku osób dążących do redukcji masy ciała lub budowania mięśni.

Alkohol a sen

Wbrew pozorom, nadmierne spożycie alkoholu wcale nie poprawia jakości snu. Jest ono bowiem w stanie znacznie go skrócić i utrudnić. Sen staje się wówczas płytszy, co skutkuje częstym budzeniem i problemami z ponownym zaśnięciem. Takie zaburzenia mogą mieć natomiast znacznie poważniejsze konsekwencje, takie jak problemy z koncentracją, spadek odporności, pogorszenie kondycji skóry czy niezdolność mięśni do regeneracji po ciężkim wysiłku fizycznym.

Alkohol i dieta – wpływ na wchłanianie substancji odżywczych

Duża ilość alkoholu jest w stanie spowodować podrażnienie wyściółki żołądka, co skutkuje znacznym pogorszeniem wchłaniania wszelkich substancji odżywczych. Częstsze oddawanie moczu może natomiast doprowadzić do odwodnienia, ponieważ każdy gram etanolu powoduje wydalenie nawet 10 ml płynu. Zbyt mała ilość wody w organizmie również może mieć wpływ na wchłanianie wartości pokarmowych oraz przemianę materii. Z tego powodu osoby dbające o zdrową dietę powinny znacznie ograniczyć spożywany alkohol i nie przekraczać wskazanych norm.

Czy warto pić alkohol?

Może być to zaskakujące, ale alkohol spożywany w małych ilościach wykazuje właściwości antyoksydacyjne pozwalające na likwidowanie wolnych rodników powodujących starzenie się komórek. Mowa tu zazwyczaj o lampce wina do kolacji, co jest bardzo często praktykowane przez mieszkańców krajów południowych. W większych ilościach alkohol może jednak spowodować liczne problemy zdrowotne, a nawet raka wątroby. Jest to także substancja uzależniająca, dlatego regularne picie napojów z zawartością etanolu nie należy do najlepszych pomysłów. Tak jak w każdej dziedzinie życia, również w przypadku spożywania alkoholu ważny jest zatem umiar i zdrowe podejście.