Zrównoważona dieta

Buraki na odchudzanie. Buraki w walce ze zbędnymi kilogramami

Buraki nie zawsze kojarzą się z działaniem wspomagającym odchudzanie, jednak ich właściwości mogą zaskoczyć. Jest to doskonałe źródło witamin, antocyjanów oraz błonnika, przy jednoczesnym zachowaniu małej kaloryczności. Buraki na odchudzanie są również w stanie przyspieszać tworzenie masy mięśniowej oraz wspomagać pracę wielu narządów. Jest to zatem świetne rozwiązanie dla osób chcących schudnąć w zdrowy i przemyślany sposób.

Buraki w diecie i ich zawartość

Buraki w diecie to doskonałe źródło wartości odżywczych wpływających na pracę poszczególnych organów oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Są one bogate w witaminę C, A oraz B1. Poza tym, ta czerwona bulwa zawiera kwas foliowy, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez czy potas. W burakach znaleźć można również niewielkie ilości sodu, manganu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz bardzo rzadko spotykanego rubidu i cezu. Te dwa ostatnie pierwiastki występują w niewielu warzywach, dlatego burak jest doskonałym pomysłem na uzupełnienie ich braku, szczególnie w przypadku diet głównie roślinnych. Wszystkie te składniki odżywcze są w stanie przyczynić się do skutecznego chudnięcia, czemu sprzyja niska kaloryczność tego purpurowego warzywa. Buraki zawierają bowiem jedynie około 20 kcal na 100 gramów, co pozwala na spożywanie ich w dużej ilości bez negatywnych skutków w wyglądzie sylwetki.

Buraki i ich działanie

Buraki w diecie są doskonałym źródłem błonnika regulującego pracę jelit i przyspieszającego metabolizm. To purpurowe warzywo pomaga również w oczyszczaniu organizmu, co jest bardzo ważne podczas zdrowego odchudzania. Buraki mogą być jednak spożywane również przez osoby, które wcale nie dążą do redukcji tkanki tłuszczowej. Jest on bowiem w stanie wspomagać pracę wątroby, pozbywać się metali ciężkich odkładanych w organizmie, obniżać ciśnienie tętnicze, wspierać pracę serca i regulować gospodarkę wodną. Są to jednak tylko niektóre zalety tego warzywa. Zawiera ono bowiem żelazo pozytywnie oddziałujące nie tylko na krew, lecz także na włosy i paznokcie oraz pektyny niszczące bakterie gnilne zasiedlające układ pokarmowy. Buraki w diecie mogą również być bardzo skuteczne w przeciwdziałaniu nowotworom, co zawdzięczają dużej zawartości betaniny, czyli antyutleniacza chroniącego przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu warzywo spożywane w sposób regularny jest też w stanie opóźniać procesy starzenia.

Buraki na masę mięśniową

Zwykle przemyślanemu chudnięciu towarzyszy także dążenie do rozbudowy masy mięśniowej. Buraki zawierają składniki, które wspomagają ten proces i pozwalają na uzyskanie zdrowej sylwetki w znacznie krótszym czasie, niż podczas prowadzenia nieodpowiedniej diety. Z tego powodu potrawy spożywane w trakcie chudnięcia powinny regularnie zawierać tę czerwoną, dobroczynną bulwę. Najlepiej sprawdzi się ona w wersji surowej, jednak istnieją również liczne przepisy kulinarne pozwalające na przygotowanie fantazyjnych potraw zawierających dużą ilość buraka na odchudzanie.

Buraki dla każdego

Pomimo lekko słodkiego smaku, buraki nie zawierają w sobie tak wiele cukrów, jak mogłoby się wydawać. Ich indeks glikemiczny wynosi zaledwie 30, dlatego mogą spożywać je również diabetycy i osoby cierpiące na inne problemy związane z cukrem. W takich przypadkach należy wybierać warzywa średniej wielkości, których średnica jest równa około 8 centymetrom. Burak w diecie jest także doskonałym rozwiązaniem w walce z nowotworami.

Jak jeść buraki?

Prawidłowe przyrządzenie buraka pozwala na wydobycie z niego wszystkich drogocennych witamin i wartości odżywczych. Najczęściej warzywo przerabia się bezpośrednio na sok z buraka, jednak wówczas należy pamiętać o zastosowaniu nieco rzadszych sitek pozwalających na swobodne przechodzenie mniejszych fragmentów miąższu. W takiej sytuacji utrata pożądanych substancji jest znacznie mniej odczuwalna, niż w przypadku przejrzystego soku bez pływających grudek. Buraki mają bardzo charakterystyczny, lekko mdły i słodki smak, dlatego dobrym pomysłem będzie dodanie do przygotowywanego napoju cytryny lub jabłka. Te czerwone bulwy mogą być wykorzystywane również do tworzenia ciekawych surówek, całych potraw lub nawet pieczonych frytek. W Internecie znaleźć można również liczne przepisy na zupy z buraków lub nawet ciasta i inne desery z zawartością tych warzyw. Ostatnia opcja nie jest jednak korzystna podczas chudnięcia, ale niewątpliwie stanowi znacznie lepsze rozwiązanie niż słodkie batoniki czy czekolada.

Podczas odchudzania dobrym pomysłem jest również ćwikła będąca połączeniem buraków z chrzanem. Jej działanie znacznie wspomaga metabolizm, co ma związek również z właściwościami chrzanu. Ćwikła może być łączona głównie z pieczonym mięsem, jednak jej zastosowanie zależy wyłącznie od preferencji danej osoby.

Czy można jeść buraka na surowo?

Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw na surowo, a niekiedy również bez obierania pozwala na przyswojenie znacznie większej ilości substancji odżywczych niż po obróbce termicznej. Dlatego dobrą wiadomością jest fakt, że buraka można jeść na surowo. Jest on wtedy nieco twardszy niż po ugotowaniu, jednak w takiej formie sprawdza się doskonale we wszelkiego rodzaju surówkach. Wystarczy pokroić tę purpurową bulwę na cienkie słupki i połączyć z dowolnymi warzywami lub owocami. Dobrym pomysłem będzie marchewka i jabłko, które idealnie dopełnią lekko słodki smak buraka.

Czy warto jeść buraka?

Zdecydowanie tak. Osoby, które nie lubią jego smaku mogą spróbować z mocno chrzanową ćwikłą, ciastami lub surówkami z dodatkiem wielu innych warzyw. W Internecie znaleźć można wiele przepisów, dlatego niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *