Cytryna czy limonka?

Cytryna i limonka – czym się różnią?

Cytryna i limonka to pozornie podobne owoce, jednak różnią się one pod względem licznych aspektów. Pierwszy z wymienionych rodzajów jest popularniejszy i obecny w wielu polskich kuchniach. Natomiast limonka pojawia się znacznie rzadziej i jest wybierana raczej przez osoby doceniające jej smak. Różnic pomiędzy tymi owocami jest bardzo wiele, rozpoczynając od wyglądu, kończąc na właściwościach. Cytryna jest bowiem żółta i lekko podłużna, podczas gdy limonka cechuje się bardziej kulistym kształtem i zielonym kolorem. Jest ona także znacznie mniejsza. Owoce różnią się od siebie także pod względem smaku, ponieważ limonka jest znacznie bardziej kwaśna, ale również mniej soczysta.

Limonka – właściwości

Limonka, inaczej zwana również limetką to cytrus zawierający duże pokłady witaminy C. Taki stan rzeczy sprawia, że regularne dodawanie soku z limonki do posiłków lub napojów może skutecznie wzmocnić odporność oraz znacznie zwiększyć wchłanianie żelaza. Sok z limetki ma działanie bakteriobójcze, a jego spożywanie jest wskazane szczególnie w przypadku kobiet w ciąży. Owoc jest w stanie bowiem nie tylko polepszać odporność, lecz także niwelować poranne mdłości często pojawiające się w tym okresie. Limonka zawiera także dużą ilość witaminy A, która poprawia wzrok i walczy z takimi chorobami oczu, jak na przykład zaćma. Kolejnym ważnym składnikiem limonki są witaminy z grupy B wspierające działanie układu nerwowego i wpływające na polepszenie nastroju. W limetce znaleźć można także potas oraz wapń dbający o stan kości i zębów. Owoc zawiera również magnez redukujący napięcie i wzmacniający mięśnie.

Limonka w walce z rakiem

Wymienione witaminy i pozostałe elementy to nie jedyne składniki limonki. Ten niewielki, zielony i kulisty owoc zawiera także bioflawonoidy wykazujące właściwości antynowotworowe. Są one także w stanie spowalniać procesy starzenia i wzmacniać układ sercowo-naczyniowy. Osoby z regularnymi bólami stawów również powinny rozważyć włączenie do swojej diety limonki ze względu na jej działanie przeciwzapalne, co ma ogromne znaczenie w walce z reumatyzmem.

Limonka jest także w stanie chronić i wspomagać wątrobę i oczyszczać organizm, co może być przydatne w przypadku osób cierpiących na choroby nerek. Owoc pomaga również w odchudzaniu, usuwa toksyny z organizmu i doskonale gasi pragnienie.

Limonka w kosmetologii

Na rynku znaleźć można liczne szampony z limonką pozwalające na oczyszczanie skóry głowy i włosów z tendencją do szybkiego przetłuszczania. Natomiast krem z sokiem z tego owocu jest w stanie usuwać przebarwienia, zatkane pory oraz inne niedoskonałości. Zwykle produkty tego typu są przeznaczone do skóry tłustej i mieszanej, a ich działanie pozwala na skuteczne regenerowanie naskórka. Niektóre specyfiki z dodatkiem limonki usuwają zmarszczki i cienie pod oczami, natomiast płyny i żele do kąpieli z tym składnikiem skutecznie oczyszczają i regenerują skórę na całym ciele.

Cytryna – właściwości

Cytryna zawiera w sobie nie tylko witaminę C, lecz także beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę E oraz potas, magnez, sód i żelazo. Jej działanie jest również w stanie pobudzać procesy trawienne, co wiąże się z lepszym oczyszczaniem organizmu. Regularne picie wody z cytryną wspomaga także odchudzanie, co ma ogromne znaczenie dla wielu osób. Jest ona też w stanie chronić przed zapaleniem wielostawowym i wszelkimi bólami stawów. Kwaśny smak cytryny często kojarzy się z zakwaszaniem organizmu, jednak jest to bardzo mylne skojarzenie. Owoc jest bowiem produktem zasadowym i może pomóc w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Cytryna w walce z rakiem

Podobnie jak limonka, cytryna posiada właściwości pozwalające na przeciwdziałanie nowotworom. Wszystko za sprawą silnego przeciwutleniacza, jakim jest limonen. W badaniach laboratoryjnych związek ten jest w stanie niszczyć komórki nowotworów jamy ustnej, płuc, piersi, skóry czy żołądka. Cytryny są także skuteczne w walce z neuroblastomą. Warto jednak wiedzieć, że najwięcej substancji o działaniu przeciwnowotworowym znajduje się w skórce tego żółtego, okrągłego owocu.

Cytryna i limonka w gastronomii

Cytryna i limonka mają różne zastosowania w kuchni. Są one wykorzystywane nie tylko do tworzenia wszelkiego rodzaju lemoniad, lecz także do przygotowywania drinków i herbaty. Popularnym napojem z dodatkiem limetki jest powszechnie znane mojito. Cytrynę i limonkę używa się także podczas doprawiania surówek oraz pieczonych lub smażonych mięs (w tym ryby). Niekiedy owoce te stają się także składnikiem słodkich deserów z kwaśną nutą.

Cytryna i limonka – różnice

Cytryna i limonka różnią się od siebie nie tylko wyglądem i smakiem, lecz także właściwościami. Zielony, kulisty owoc psuje się bowiem znacznie szybciej niż jego żółty odpowiednik. Jest on także mniej wydajny, a w przypadku bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi może powodować oparzenia i powstawania blizn. Dlatego podczas krojenia limonki w upalne dni należy pamiętać o konieczności dokładnego umycia rąk przed wystawieniem ich na słońce.

Cytryna czy limonka – co lepsze?

Limonka i cytryna mają wiele cech wspólnych, dlatego nie da się jednoznacznie stwierdzić, który z tych cytrusów jest lepszy. Podczas wyboru odpowiedniego rodzaju należy kierować się głównie własnymi preferencjami i pamiętać o tym, że limonka psuje się znacznie szybciej niż cytryna i posiada mniej soku. Jednak na ogół te dwa owoce mogą być stosowane zamiennie bez utraty na jakości przygotowywanych potraw i napojów.