Egzotyczne owoce cz. 1

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje urozmaicenia w diecie. Znakomitym pomysłem są owoce egzotyczne, bogate w niezbędne do życia witaminy i składniki mineralne. Soczyste produkty z odległych zakątków świata sprawią, że odkryjesz nowe smaki i zapewnisz sobie istną bombę wrażeń dla podniebienia, jednocześnie ciesząc się pozytywnym wpływem na zdrowie i samopoczucie. Dziś pod lupę bierzemy pomelo, granadille, rambutan, papaję i kokos. Sprawdzimy ich właściwości i pochodzenie oraz podpowiemy, jak je jeść. Smacznego!

Dlaczego warto włączyć egzotyczne owoce do swojej diety?

Owoce egzotyczne, podobnie jak i nasze lokalne produkty, zawierają mnóstwo składników mineralnych i witamin oraz błonnika pokarmowego, który reguluje metabolizm i skutecznie eliminuje problem z zaparciami. W soczystych propozycjach nie brakuje również antyoksydantów, które z łatwością oczyszczają ludzki organizm z toksyn i zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób i przyspieszające proces starzenia ciała. Na tym jednak właściwości egzotycznych owoców się nie kończą!

Owoce z najdalszych zakątków świata są pokarmami niskokalorycznymi, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby na diecie, pomagają w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Co więcej, włączenie egzotycznych owoców do codziennej diety wpływa pozytywnie na poprawę samopoczucia. Jedząc je regularnie, zapewnisz sobie zdrowie, idealną figurę i dobry humor!

Owoce egzotyczne – przewodnik po soczystych smakach

Owoce egzotyczne warto jeść w okresie jesienno-zimowym, kiedy na sklepowych półkach nie ma zbyt dużego wyboru lokalnych produktów. Zamiast jabłek i gruszek wybierz odmiany z najdalszych zakątków świata, które zaskoczą Cię nie tylko wyglądem i smakiem. Szczególnie polecamy Ci pomelo, granadillę, rambutan, papję i kokos. Odkryj, dlaczego właśnie te egzotyczne owoce warto włączyć do diety.

Pomelo – właściwości

Jednym z coraz popularniejszym egzotycznych owoców jest pomelo uznane za ojca grejpfruta. Skąd to twierdzenie? Stworzenie wspomnianego grejpfruta nastąpiło w wyniku skrzyżowania pomelo z pomarańczą! Propozycja uprawiana przede wszystkim w Indonezji i Malezji ma charakterystyczną, grubą skórkę w kolorze zielonym i może pochwalić się korzystnym wpływem na ludzkie zdrowie.

Do najważniejszych właściwości pomelo można zaliczyć przede wszystkim usprawnienie perystaltyki jelit, które zawdzięcza wysokiej zawartości błonnika. Nie zabrakło w nim także mnóstwa naturalnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, witaminy z grupy B oraz minerałów – potasu, fosforu, żelaza i wapnia. Taka mieszanka cennych składników odżywczych sprawia, że regularne spożywanie pomelo wpływa pozytywnie na stan cery, reguluje ciśnienie krwi oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek i pracę serca.

Granadilla – właściwości

Masz ochotę na egzotyczne owoce? Granadilla z pewnością zafunduje Twojemu podniebieniu istne szaleństwo smaków! Grenadia, bo tak również nazywa się ten produkt, występuje najczęściej w tropikalnych górach na terenie Australii i Afryki oraz górskich rejonów Ameryki Środkowej. Z wyglądu przypomina odrobinę mandarynkę – okrągły kształt ze skórką w kolorze pomarańczowym lub pomarańczowo-czerwonym, jest zakończony charakterystyczną długą końcówką.

Granadilla ma właściwości antyoksydacyjne – skutecznie hamuje działanie wolnych rodników, które podwyższają ryzyko zachorowania na nowotwór, cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca czy miażdżycę. Owoc działa również przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie ran. Znajdziesz w nim zdrową dawkę witaminy A, C i K oraz wapnia, żelaza i fosforu. Nie brakuje także kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.

Rambutan – właściwości

Rambutan to owoc egzotyczny uprawiany w Wietnamie i Indonezji, gdzie znajdują się największe plantacje dostarczające produkty do dziesiątek krajów na całym świecie. Śliwka chińska ma oryginalny wygląd, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Skóra z widocznymi odstającymi włoskami bardziej przypomina zabawkę niż pokarm, jednak w środku kryje się aromatyczny, słodki lub kwaskowaty miąższ. Przed spożyciem egzotycznego owocu pamiętaj o usunięciu niejadalnych nasionek.

Jakie właściwości ma rambutan? Owoc zawiera dawkę witaminy C, która pokrywa aż 66% dziennego zapotrzebowania, dzięki czemu jest nieocenionym pomocnikiem w walce z infekcjami i przeziębieniami. W miąższu znajduje się również miedź zapobiegająca anemii i problemom z kośćmi, magnez, potas, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B.

Papaja – właściwości

Na brak popularności w Polsce nie może narzekać kolejny egzotyczny owoc, czyli papaja, którą znajdziesz na półkach w wielu sklepach spożywczych. Melonowiec właściwy pochodzi z Ameryki Środkowej, Południowej i Północnej – tu uprawia się go w południowych regionach. Coraz częściej jego plantacje można spotkać także w Europie. Zielona skórka i pomarańczowy miąższ wraz z czarnymi nasionkami łączą w sobie słodko-gorzki smak, który idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów.

Zastanawiasz się, czy papaja ma właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Egzotyczny owoc nie zawiera cholesterolu i zbyt wielu kalorii, które zastąpiło bogactwo witamin. Melonowiec właściwy jest doskonałym źródłem witaminy C, A i tych z grupy B oraz potasu, flawonoidów i wapnia. W miąższu nie brakuje także likopenu chroniącego ludzki organizm przed stresem oksydacyjnym. Papaja dodatkowo poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Kokos – właściwości

Kokos to jeden z egzotycznych przysmaków, które nie mogą narzekać na brak popularności. Zrywane z palm z południowej Ameryce i Azji owoce mają okrągły kształt i twardą skorupę, pod którą kryje się soczysty miąższ i orzeźwiająca woda kokosowa. To właśnie one sprawiają, że kokos ma liczne właściwości prozdrowotne, dzięki którym stał się obowiązkowym dodatkiem w domowych kuchniach.

Egzotyczne owoce palm kokosowej zawierają kwas foliowy, witaminy z grupy B, C i E oraz mnóstwo składników mineralnych – żelazo, cynk, potas, wapń i fosfor. Co ciekawe, miąższ jest bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Łatwostrawne produkty z Azji i Ameryki działają przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo, jednocześnie dostarczając organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.