Egzotyczne owoce cz. 2

Jak już wiesz z naszego poprzedniego artykułu o owocach egzotycznych – pyszne produkty to smakowite źródło witamin i wartości odżywczych, dzięki którym Twój organizm może prawidłowo funkcjonować. Pora odkryć tajemnice pozostałych odmian, które warto włączyć do codziennej diety. Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie dawkę smakowitych informacji na temat takich owoców egzotycznych jak karambola, czerymoja, liczi, pitaja, marakuja i tamarillo.

Owoce egzotyczne – źródło witamin w smakowitej odsłonie

Cenne właściwości owoców egzotycznych i mnóstwo witamin, które się w nich znajdują, sprawiają, że z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Podobnie jak warzywa, tak i ich słodsze odpowiedniki powinny na stałe zagościć w Twojej diecie. Już jedna sztuka ulubionego produktu dostarcza ciału dawkę błonnika pokarmowego, dzięki któremu metabolizm ulega przyspieszeniu, a toksyny są szybciej usuwane. Na tym jednak smakowite działanie owoców egzotycznych się nie kończy – doskonałe wartości odżywcze mają korzystny wpływ na pozostałe organy i Twoje samopoczucie.

Jakie owoce egzotyczne warto kupować?

Eksperymentowanie w kuchni z nowymi produktami to doskonały sposób na urozmaicenie diety i odkrycie nowych smaków. Chcąc przenieść się w podróż po odległych zakątkach świata, sięgnij po owoce egzotyczne – karambolę, czerymoję, liczi, pitaję, marakuję i tamarillo. Dlaczego właśnie po nie? Przekonaj się sam!

Karambola

Oskomian pospolity to owoc egzotyczny z Malezji i Indonezji znany również jako karambola. Pod żółtą skórką kryje się oryginalny kształt przypominający gwiazdę, skrywający delikatną konsystencję o odrobinę słodko-kwaśnym smaku. Co ciekawe, możesz jeść go w całości – z drobnymi nasionkami znajdującymi się w miąższu i skórką. Karambola dostarcza ciału mnóstwo witaminy C, dzięki której odporność organizmu ulega wzmocnieniu, a przeziębienia i infekcje szybciej odchodzą w niepamięć. W oskomianie pospolitym znajdziesz także inne witaminy, w tym A, oraz składniki mineralne – magnez, wapń i żelazo.

Czerymoja

Jednym z chętnie wybieranych owoców egzotycznych jest czerymoja pochodząca z różnych kontynentów. Plantacje znajdują się w Europie, Azji Południowej oraz Ameryce Środkowej i Południowej. Jabłko budyniowe ma niejadalną skórkę w kolorze zielonym, a jego miąższ ma piękny zapach i słodko-kwaśny posmak. Nie brakuje także pestek, które należy jednak dokładnie usunąć przed spożyciem. Co ciekawe, czerymoja przypomina w smaku połączenie ananasa, banana, brzoskwini czy truskawki. Owoc egzotyczny zawiera takie witaminy jak E, C i te z grupy B, rozpuszczalny błonnik oraz bombę minerałów. Wśród nich nie brakuje potasu, wapnia, fosforu, magnezu czy żelaza. Dzięki temu jabłko budyniowe wzmacnia odporność, ma właściwości antybakteryjne i pomaga w złagodzeniu biegunek. A to wszystko w niskokalorycznej odsłonie!

Liczi

Owoc egzotyczny znany pod nazwą liczi cieszy się w Polsce ogromną popularnością, a tym samym jest dostępny w wielu sklepach spożywczych. Śliwka chińska uprawiana początkowo w Chinach i Kambodży swoim wyglądem przypomina maliny, jednak ma charakterystyczną skorupkę o delikatnej teksturze. Pod nią kryje się biały lub różowy miąższ pełen słodyczy, o przyjemnej dla podniebienia konsystencji. Liczi jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest odpowiedzialna za odporność ludzkiego organizmu. Co ciekawe – już jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten ważny składnik odżywczy. Owoc egzotyczny dostarcza również fosfor, witaminę B6, potas, selen, wapń, magnez, ryboflawiny czy niacynę, dzięki czemu pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i przeciwdziała powstawaniu miażdżycy.

Pitaja

Masz ochotę na smoczy owoc, zapewniający smak prawdziwej egzotyki? W takim razie sięgaj regularnie po pitaję, która rośnie na kaktusach, w tym również opuncjach. Plantacje truskawkowej gruszki znajdują się w Ameryce Środkowej, w szczególności na terenie Meksyku. Już na sam widok dragonfruit cieknie przysłowiowa ślinka – smoczy owoc o oryginalnym kształcie, z warstwą łusek i dodatkiem kolców skrywa w środku biały, słodkawy miąższ, który jest niezwykle orzeźwiający i aromatyczny. Niskokaloryczny owoc egzotyczny zawiera takie witaminy jak B, C i E oraz minerały – wapń i fosfor. Pitaja dostarcza także ciału cennych antyutleniaczy, które chronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, smoczy owoc reguluje metabolizm, obniża poziom cholesterolu i przyspiesza gojenie się ran.

Marakuja

Marakuja to jeden z popularnych owoców egzotycznych, po które sięga coraz więcej Polaków. Męczennica jadalna, bo tak również brzmi jej nazwa, pochodzi z Brazylii, ma mały, jajowaty kształt i śliwkowy kolor. W słodko-kwaśnym miąższu znajdują się jadalne nasiona, a w nich bogactwo cennych składników odżywczych. Marakuja zawiera błonnik rozpuszczalny, który wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego, antyoksydanty chroniące organizm przed poważnymi chorobami oraz niezbędne do życia witaminy i minerały, w tym żelazo, wapń, magnez, potas czy fosfor. Owoc ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, obniża nadciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu oraz ułatwia zasypianie.

Tamarillo

Szukasz owocu egzotycznego bogatego w witaminy? Sięgnij po tamarillo – zgrabka burakowata z Ameryki Południowej swoim wyglądem przypomina śliwkę, jednak na świecie istnieje aż 8 różnych odmian w wielu kolorach. Najczęściej spotyka się te z czerwoną skórką. Smak cyfomandry grubolistnej przypomina połączenie pomidora z marakują i mango, a tym samym jest delikatnie słodki. W miąższu tamarillo znajduje się witamina E i A oraz mnóstwo potasu. To właśnie on sprawia, że owoce egzotyczne o wysokiej wartości odżywczej regulują pracę serca i układu krwionośnego, utrzymują gospodarkę wodno-elektrolitową na optymalnym poziomie i obniżają ciśnienie.