Miód i cynamon w diecie odchudzającej

Miód i cynamon od zawsze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, słodkimi, korzennymi piernikami lub gorącą herbatą z miodem, cytryną i goździkami, idealną na mroźne i ciemne wieczory. Nie każdy jednak wie, że oba produkty spożywcze naturalnego pochodzenia są od pewnego czasu stosowane w dietach odchudzających, a to dzięki ich właściwościom, nie tylko smakowym, ale przede wszystkim zdrowotnym. Co warto wiedzieć o miodzie i cynamonie? Czy rzeczywiście ich spożywanie ma zbawienny wpływ na wagę i wygląd sylwetki?

Miód – pochodzenie i właściwości

Miód jest powszechnie znanym produktem spożywczym, wytwarzanym przez pszczoły. Owady te gromadzą miód w plastrach, w których może on dojrzewać. Wyróżnia się trzy rodzaje miodu:

  • spadziowy – pozyskiwany ze spadzi drzew iglastych między innymi świerków, modrzewi czy tui; miód spadziowy jest zaliczany do najdroższych i jednocześnie najzdrowszych miodów,
  • nektarowy – pozyskiwany z pyłku kwiatowego,
  • mieszany.

Konsystencja i kolor miodu mogą się znacznie od siebie różnić. Może być on płynny lub mocno zbrylony, może mieć kolor jasnożółty, żółty lub wpadający w odcień brunatny. Miód płynny określany jest fachowo jako patoka, zaś skrystalizowany jako krupiec.

Miód jest skarbnicą zdrowia i wspaniałego smaku. Można go z powodzeniem dodawać do herbaty, posmarować nim kanapkę lub po prostu zjeść łyżeczką. Właściwości miodu sprzyjają nie tylko zdrowiu, ale też młodemu wyglądowi i promienistej cerze. Zalety miodu oprócz tych smakowych:

  • właściwości antybakteryjne
  • jest bogaty w witaminy A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), a także w witaminę C, niezbędną dla prawidłowej odporności
  • zawiera kwas foliowy, idealny dla kobiet w ciąży lub planujących potomstwo
  • cukry proste, które nasz organizm łatwo przyswaja, a co za tym idzie, poziom cukru wzrasta wolniej
  • jest bogaty w antyoksydanty, które wspomagają regenerację skóry i spowalniają jej starzenie; miód jest świetnym lekarstwem na trądzik
  • obniża poziom stresu
  • ułatwia zasypianie (słynne mleko z miodem przed pójściem spać)
  • działa przeczyszczająco
  • przeciwdziała chorobom układu oddechowego
  • zwiększa wydolność organizmu
  • daje poczucie sytości
  • reguluje pracę jelit
  • przyspiesza gojenie się ran.

Czy miód pomaga w odchudzaniu?

Korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie miodu, odczuwają osoby, które dbają o linię lub chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jak to się dzieje? Miód mimo zawartości cukrów i bycia słodkim nie jest kaloryczny. Łyżeczka miodu to jedyne 16 kcal, w przeciwieństwie do cukru, który ma kalorii 21 i jest mniej słodki. Miód zawiera w sobie aminokwasy, minerały i witaminy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Pomaga zasypiać, a spokojny sen obniża poziom stresu, przez który sięgamy często po słodkie przekąski. Wniosek jest taki, że im więcej miodu zjemy, tym lepiej śpimy i mniej podjadamy. Jednym z wielu sposobów na schudnięcie jest picie napoju sporządzonego z wody, miodu i cynamonu, wypitego na czczo. Ponadto stosowanie miodu znacznie przyspiesza metabolizm. Warto jest więc zastąpić nim cukier rafinowany.

Cynamon – pochodzenie i właściwości

Cynamon jest cenioną przyprawą, obecną w wielu polskich kuchniach. Jego korzenny smak nadaje każdej potrawie ciekawego smaku. Oprócz walorów smakowych cynamon szczyci się także właściwościami odchudzającymi. Pozyskiwany jest z kory cynamonowca (drzewo cynamonowe), rosnącego w Azji i w krajach strefy subtropikalnej. Na rynku dostępny jest w formie sypkiej, zmielonej i w postaci zwiniętych laseczek. Podobnie jak miód ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości:

  • pomaga w problemach trawiennych
  • jest dobry na przeziębienie
  • źródło energii
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • bogaty w błonnik, zapobiega biegunkom
  • usprawnia trawienie
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • poprawia koncentrację i pamięć
  • bogaty w wapń, mangan i żelazo
  • podnosi temperaturę ciała, rozgrzewając organizm
  • wspomaga leczenie cukrzycy
  • stosowany w kosmetyce zwalcza trądzik i cellulit
  • ma właściwości antynowotworowe
  • zmniejsza występowanie chorób neurodegeneracyjnych
  • zwalcza pasożyty.

Cynamon na odchudzanie?

Cynamon wspomaga odchudzanie. Dzięki bogatej zawartości witamin i składników mineralnych aktywnie przyczynia się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Jak cynamon wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej?

  • Podnosi temperaturę ciała, a co za tym idzie, tkanka tłuszczowa jest szybciej spalana.
  • Wyciąg z cynamonu uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
  • Wspomaga gospodarkę węglowodanową.
  • Zmniejsza glikemię poposiłkową, co wpływa na wolniejsze opróżnianie żołądka i dłuższe uczucie sytości.

Miód i cynamon – niezastąpiony duet na odchudzanie

Połączenie miodu i cynamonu daje fantastyczną mieszankę odchudzającą. Ich wspólne działanie sprzyja szybszej przemianie materii i spalaniu tłuszczu. Zdrowy napój przygotowany zaledwie z trzech składników – wody, miodu i cynamonu – pozwoli uzyskać wymarzoną sylwetkę w krótkim czasie, a to wszystko dzięki ich oczyszczającym organizm właściwościom. Oprócz stosowania napoju warto też dodawać oba te składniki np. do jogurtu czy owsianki. Pamiętajmy jednak, że miód i cynamon wspomagają odchudzanie, dlatego oprócz picia napoju należy wprowadzić zdrową dietę i aktywny tryb życia.

Przeciwwskazania do spożywania cynamonu i miodu

Jak każdy produkt również cynamon może być szkodliwy w niektórych przypadkach. Zaliczają się do nich kobiety ciężarne (może przyspieszyć poród), osoby cierpiące na choroby wątroby i woreczka żółciowego, chorobę wrzodową, osoby z alergią na cynamon. Podobna sytuacja dotyczy miodu. Niektóre osoby nie powinny go spożywać, mianowicie osoby uczulone na miód i chorujące na cukrzycę.