Przepis na sałatke z fasoli i fety

Porcja dla 4 osób
Świetny wybór na zdrowy lunch albo obiad


Składniki:

  • 250g pomidorków cherry, połówki
  • 1 ogórek, pocięty wzdłuż w ćwiartki i pokrojony w kostkę
  • 400g fasoli strączkowej z puszki
  • 1 czerwona cebula, cienkie plasterki
  • 1 żółta papryka, pocięta w kostkę
  • 2 łyżki stołowe  posiekanej świeżej mięty lub bazylii
  • 2 łyżki stołowe  posiekanej świeżej natki piertuszki
  • 75g oliwki Kalamata, połówki
  • 125g odłuszczona feta, rozkruszona

Dressing:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki sałatki, poza fetą, w dużej misce i wymieszaj.
Aby przygotować dressing, w małej misce zmieszaj razem oliwę i sok z cytryny.
Wlej dressing do sałatki i wymieszaj.
Podawaj posypane fetą.

 

Wartości odżywcze na 1 porcję:

 

Kalorie Białko Tłuszcze nasycone Węglowodany Błonnik
215 12 g 4.2 g 19.4 g 8.5 g